Week van de Jonge Mantelzorger: ‘Deel je zorg!’

Wie zijn jonge mantelzorgers?
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft.
Weet je dat maar liefst 1 op de 5 kinderen opgroeit met een zorgsituatie binnen een gezin.

Social media campagne Deel je zorg!
Minister Hugo de Jonge startte de campagne ‘Deel je zorg!’ door live in gesprek te gaan met jongeren. Hoe gaat dat thuis, zorgen voor een vader of moeder? Of voor een broertje die je maar beperkt mag bezoeken? Hoe hou je het als jonge mantelzorger vol en hoe kunnen professionals zoals mantelzorgcoaches je daarbij helpen om het te combineren met school?
Belangrijke vraag is: hoe deel jij je zorg met anderen?
Frank van der Lende, 3FM DJ en Brahim Lakhal, vlogger roepen in de Week van de jonge mantelzorgers, hun luisteraars en volgers op via social media: ‘Deel je zorg’ en ga in gesprek, telefonisch of via WhatsApp.

Hoe deel jij je zorg?
Zorgen voor een familielid, in combinatie met school, vrienden en hobby’s is pittig, helemaal in deze tijd. Je staat er niet alleen voor dus deel je zorg! Met vrienden of familie, op school, met een jongerenwerker, bij maatschappelijk werk, bij een lokale mantelzorgondersteuner, het Servicepunt of met iemand van de mantelzorg telefoonlijn van MantelzorgNL. 

Iets vragen of gewoon even klagen?
Heb je een vraag over jouw situatie of zoek je hulp? Of wil je gewoon even tegen iemand aanpraten? Je kunt bellen of appen met iemand van de Mantelzorglijn van MantelzorgNL. Zij helpen je graag! Bel of app 030 - 760 60 55 (bereikbaar op werkdagen van 9 tot 18 uur). 

Hulp in de buurt en praten met lotgenoten
Ook bij jou in de buurt kun je je verhaal kwijt en zijn er bijeenkomsten waarin je kan praten met lotgenoten of ervaringen en tips kan uitwisselen.

Wil je je verhaal kwijt, heb je vragen, wil je hulp vragen of gewoon even klagen?
Of ken je een jonge mantelzorger en wil je hem/haar helpen?
Neem contact met ons op in De Ronde Venen!
Stuur ons een DM of Snap: Facebook / Instagram / Snapchat: @jongerenwerkdrv
Of bel of app ons op 06-58863443 (van 1 t/m 7 juni)
Ook na 7 juni zijn wij bereikbaar in De Ronde Venen: Mail naar mantelzorg@stdb.nl

Algemene info en tips
Combineer jij jouw studie met zorgen voor een familielid? Of maak je je vaak zorgen over iemand uit je familie? Op Mantelzorg.nl vind je algemene informatie over jonge mantelzorg. Wat is dat nou eigenlijk? En wat kan je in deze situatie helpen?
groeit op met een zorgsituatie binnen een gezin. Dit blijkt uit onderzoek: Gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland. Universiteit Utrecht, Trimbos Instituut, SCP.

Informatie voor onderwijsprofessionals
Als een jonge mantelzorger ondersteuning nodig heeft, blijkt dat vaak als eerste op school. Werk je in het onderwijs en wil je meer weten over jonge mantelzorg en hoe je jongeren met mantelzorgtaken als onderwijsorganisatie het beste kunt ondersteunen? Kijk op Mantelzorg.nl of neem contact op met Mantelzorg De Ronde Venen.

Info voor welzijn/zorgprofessionals
Als professional kun je ook te maken krijgen met jonge mantelzorgers. Ben je op zoek naar informatie over dit thema en hoe je jongeren die zorgen voor een naaste het beste kunt ondersteunen? Kijk op Mantelzorg.nl of neem contact op met Mantelzorg De Ronde Venen.

Uitgelicht

Na een periode van gedwongen stilstand in verband met de RIVM regels omtrent Corona, is per 1 juli... Lees verder
Het inloopspreekuur van het Geldpunt is vanaf maandag 22 juni weer geopend. Elke maandag van 13.30... Lees verder