Jongeren

Het jongerenwerk van Tympaan-De Baat is er voor alle jongeren binnen de gemeente De Ronde Venen. Het jongerenwerk zoekt jongeren op in hun directe omgeving, op plaatsen waar zij hun vrije tijd doorbrengen. Het jongerenwerk heeft frequent contact met jongeren. De jongerenwerkers sluiten aan bij de leefwereld van deze jongeren. De Ronde Venen is hun werkterrein, de wijk hun kantoor en de leefwereld van de jongeren hun spreekkamer. Dit alles passend bij het leefritme van jongeren, dus niet gebonden aan school- of kantoortijden.

Jongerenwerk wordt uitgevoerd door gekwalificeerde jongerenwerkers. Een jongerenwerker is een pedagoog in een vrije tijds-situatie. De jongerenwerkers van Tympaan-De Baat stimuleren groepen en individuele jongeren om op een positieve manier hun tijd te besteden en te werken aan hun toekomst. Zij bieden jongeren een veilige plek door middel van contactlegging, activiteiten en coaching. 

De Leerwerkplaats De Ronde Venen

Leerwerkplaats De Ronde Venen richt zich op alle jongeren in de Ronde Venen die dreigen uit te vallen en/of al uitgevallen zijn op het gebied van werk en onderwijs. Met als doel deze risicojongeren een toekomstperspectief te bieden en te voorkomen dat ze afglijden naar criminaliteit of langdurige hulpverleningstrajecten. Tegelijkertijd wordt er planmatig met het gehele netwerk, verschillende problemen op diverse leefdomeinen aangepakt en mogelijkheden gecreëerd, gebaseerd op de krachten zwaktes van de jongere. De leerwerkplaats biedt begeleiding, dagbesteding, ondersteuning, training en coaching om terug te keren naar school of werk. 

Contactgegevens: Dorus Swertz, 0622794263, d.swertz@stdb.nl

De Fietsenwerkplaats De Ronde Venen

Op de locatie van het jongerenwerk is een fietsenwerkplaats. De fietsen die worden opgeknapt door de jongeren in De Leerwerkplaats worden vervolgens voor een lage prijs verkocht aan hen die het minder hebben; bijvoorbeeld deelnemers van de fietslessen van Tympaan-De Baat of mensen die gebruik maken van de Voedselbank. Daarnaast kunnen er fietsen gerepareerd worden. Verder kunnen er goedkoop producten van De Leerwerkplaats gekocht worden. Bijvoorbeeld tafels, vogelhuisjes en plantenbakken (www.leerwerkplaatsderondevenen.nl).

Contactgegevens: c.zijl@stdb.nl nummer: 0657290149

Huiswerkbegeleiding De Inhaalslag

Huiswerkbegeleiding De Inhaalslag is onderdeel van jongerenwerk De Ronde Venen. In de bibliotheek in Mijdrecht en bij De Trekvogel (karekiet 49) wordt er huiswerkbegeleiding gegeven op afspraak. Het doel van Huiswerkbegeleiding De Inhaalslag is tweeledig. Naast het verbeteren van schoolresultaten en daarmee het vergroten van de toekomstkansen is het voor het jongerenwerk ook een manier om voortdurend met de jongere in contact te staan en zo problemen snel te signaleren. De huiswerkbegeleiding is voornamelijk voor leerlingen van groep 6, 7 & 8.

Contactgegevens: c.zijl@stdb.nl nummer: 0657290149

Ambulant jongerenwerk

De jongerenwerkers van Tympaan-De Baat zijn ook op straat te vinden. Dit noemen wij ambulant jongerenwerk. De jongerenwerkers zijn aanspreekbaar voor allerlei vragen en problemen. Ook kunnen zij bemiddelen tussen jongeren en buurtbewoners of jongeren en de gemeente.

Als je zelf leuke ideeën hebt kan je deze ook melden bij de jongerenwerkers. De kans is groot dat je de jongerenwerkers bij je hangplek of ergens anders op straat tegen komt voor een praatje. Buurtbewoners kunnen de jongerenwerkers ook aanspreken over overlast of buurtinitiatieven. 

Contactgegevens: Voor meer informatie kunt u contact opnemen door te bellen naar 0651053266 of te mailen naar m.vanbreukelen@stdb.nl.

Woningnood onder jongeren

Jongeren die op zoek zijn naar onderdak kunnen terecht bij het jongerenwerk voor hulp. In veel gevallen gaat het om een crisissituatie. Het jongerenwerk heeft hierin een bemiddelende functie en kent de juiste instanties. De jongerenwerkers schakelen tussen verschillende instanties en kunnen ook een ondersteunende rol bieden. Zo kan het jongerenwerk bemiddelen tussen de jongere en het thuisfront en bijvoorbeeld meegaan naar een intakegesprek voor (crisis)opvang.

Contactgegevens: Dorus Swertz, 0622794263, d.swertz@stdb.nl

Dagbesteding jongerenwerk

Dagbesteding voor statushouders die in de praktijk willen oefenen met het spreken van de taal of een groter sociaal netwerk willen opbouwen. Dit is op vrijwillige basis. De dagbesteding bestaat bijvoorbeeld uit het helpen in de houtbewerking, fietsenwerkplaats en bij de (sport)activiteiten.

Contactgegevens c.zijl@stdb.nl nummer: 0657290149

Budget coaching en enkelvoudige hulpvragen

Jongeren kunnen bij het jongerenwerk terecht voor enkelvoudige hulpvragen en budget coaching. De jongerenwerkers kunnen helpen met het op orde brengen van financiën. Wordt het te ingewikkeld dan kunnen zij doorverwijzen naar bijvoorbeeld sociaal raadslieden, die meer expertise hebben. Verder helpt het jongerenwerk bij enkelvoudige hulpvragen, zoals het maken van een CV, aanmelden voor een opleiding en schrijven van een sollicitatiebrief.

Contactgegevens: Voor meer informatie kunt u contact opnemen door te bellen naar 0651053266 of te mailen naar m.vanbreukelen@stdb.nl.

Inloopavonden De Boei

De inloopavonden zijn wekelijks iedere donderdag van 20.00 - 22.00 uur in De Boei in Vinkeveen (Tuinderslaantje, 3645 KT Vinkeveen). Inloop is gratis. Er zijn altijd twee jongerenwerkers aanwezig die de avond begeleiden. In 2019 is het jongerenwerk in samenwerking met politie, gemeente, De Boei en jongeren gestart met de inloop in De Boei na aanleiding van jongerenoverlast in Vinkeveen. Samen is er een plek gerealiseerd waar jongeren kunnen samenkomen. Je kunt er terecht voor een gezellig praatje, om te chillen, informatie over alcohol- en drugs, sexting en (cyber)pesten. Er is verder de mogelijkheid om met vrienden te poolen of te gamen.

Contactgegevens: Voor meer informatie kunt u contact opnemen door te bellen naar 0651053266 of te mailen naar m.vanbreukelen@stdb.nl.

Buurtsportcoach Jongerenwerk

De jongerenwerkers van Tympaan-De Baat zijn tevens buurtsportcoach. Wekelijkse sportactiviteiten die het jongerenwerk organiseert zijn bijvoorbeeld zaalvoetbal, voetbal op het Cruyff Court, funday’s, kickboksen, tafeltennis en sporttoernooien/activiteiten. Sport is voor het jongerenwerk een middel om jongeren met elkaar te verbinden en een positieve invloed uit te oefenen op het leven van jongeren. De sportactiviteiten zijn voor het jongerenwerk ook een middel om te signaleren. Regelmatig komen er hulpvragen naar voren tijdens de gesprekken met jongeren. Het jongerenwerk kan voor deze jongeren een belangrijke ondersteunde rol spelen. Het jongerenwerk werkt met een sport WhatsAppgroep. Hier en via de Sociale Media delen we de informatie over de tijden en plaats waar er gesport gaat worden. 

Contactgegevens: c.zijl@stdb.nl nummer: 0657290149

Muziekstudio Jongerenwerk

Op de nieuwe locatie van het Jongerenwerk De Ronde Venen en Leerwerkplaats De Ronde Venen aan de Karekiet 49 (voormalig O.B.S. De Trekvogel), is een muziekstudio. Samen met de jongeren hebben is er een professionele opnamestudio gerealiseerd, die de mogelijkheid biedt om muziek te maken en op te nemen. De vocal booth en zelfs de computer zijn door de jongeren zelf gebouwd. De studio voldoet aan alle eisen en benodigdheden om professionele muziek te kunnen maken.

Wil je graag een keertje komen kijken of proberen? Plan dan nu een afspraak in, proeflessen zijn gratis. Beats maken, opnemen en produceren/afmixen zijn ook mogelijk onder begeleiding van de meer gevorderde jongeren. Eerst lessen volgen? Er worden ook diverse workshops gegeven in het maken van beats, opnemen van muziek en productie.

Contactgegevens: Voor meer informatie kunt u contact opnemen door te bellen naar 0651053266 of te mailen naar m.vanbreukelen@stdb.nl.

Jongens- en/of meidenactiviteiten Jongerenwerk

Het jongerenwerk organiseert regelmatig activiteiten voor jongens en meiden. Het gaat vooral om activiteiten voor jongens of meiden van groep 6, 7 en 8. Er zijn activiteiten specifiek gericht op jongens en meiden, maar ook gemengde activiteiten. Het gaat bijvoorbeeld om sport- en spel, dansen, FIFA 20, schilderen of een film kijken.

c.zijl@stdb.nl nummer: 0657290149

Idee uitwerken bij het jongerenwerk

Het jongerenwerk staat open voor ideeën van inwoners van De Ronde Venen. In overleg met de jongerenwerkers zou dit in samenwerking uitgewerkt kunnen worden. Heb je een leuk idee voor jou buurt of omgeving? Neem dan contact op met één van de jongerenwerkers.

Contactgegevens: Voor meer informatie kunt u contact opnemen door te bellen naar 0651053266 of te mailen naar m.vanbreukelen@stdb.nl.

Voorlichting jongerenwerk

Er wordt alcohol en drugsvoorlichting gegeven op locatie. De voorlichting is interactief. Het doel van de voorlichting is het informeren maar met name waarschuwen van de jongeren over bijvoorbeeld de gevaren rondom thema’s als alcohol, roken en drugs, seksualiteit, loverboys, sexting. Het jongerenwerk licht jongeren voor over actuele thema’s. Het jongerenwerk maakt gebruik van ervaringsdeskundigen om de voorlichting te versterken. Binnen de voorlichting is ook ruimte voor andere thema’s als volwassenheid en zelfstandigheid en wat hier allemaal bij komt kijken, omgaan met geld en budget gerelateerde trainingen en zingeving en spiritualiteit. Hierbij wordt ook gekeken naar voorlichting, trainingen en workshops richting netwerkpartners en ouders. De voorlichting vindt ook plaats op basisscholen en de middelbare scholen in De Ronde Venen.

Contactgegevens: Voor meer informatie kunt u contact opnemen door te bellen naar 0651053266 of te mailen naar m.vanbreukelen@stdb.nl.

Kookcafé Jongerenwerk

Het jongerenwerk gaat starten met kooklessen. Het kookcafé is gericht op gezond eten en een gezonde levensstijl. Aanmelden kan door contact op te nemen met jongerenwerker Esther Zijl.

Contactgegevens: e.zijl@stdb.nl

Jongeren aan ouderen verbinden

Om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan verbindt het jongerenwerk jongeren aan ouderen. Voor bijvoorbeeld een klusje, spelletjes, een boodschap, een praatje of een spelletjesmiddag. Verder kunnen jongeren ouderen digitale vaardigheden bijbrengen.

Contactgegevens: e.zijl@stdb.nl

Themalessen voor jongens en meiden

Themalessen in groepen (verschillende leeftijdscategorieën). Het gaat om themalessen voor aparte groepjes van jongens en meiden. Thema’s die worden behandeld in jongensgroepjes zijn o.a. gamen, uitgaan, drugs en groepsdruk. Bij meiden o.a. de thema’s zelfbeeld en identiteit.

Contactgegevens: e.zijl@stdb.nl

Vrijwilliger bij het Jongerenwerk

Het jongerenwerk is altijd op zoek naar vrijwilligers. Vrijwilliger worden kan op verschillende vlakken:

  • Huiswerkmaatje worden van een basisschoolleerling
  • Helpen bij de (sport)activiteiten
  • Helpen in De Leerwerkplaats met de houtbewerking.
  • Helpen in De Fietsenwerkplaats.
  • Een eigen idee uitwerken in samenwerking en overleg met het jongerenwerk.
  • Vrijwilliger worden ter ondersteuning van het jongerenwerk; bijspringen als het nodig is. Contactgegevens c.zijl@stdb.nl nummer: 0657290149

Afbeeldingsresultaat voor facebookAfbeeldingsresultaat voor instagram

Ook onderdeel van Tympaan-De Baat

Servicepunt Steunpunt Vrijwilligerswerk
Mantelzorg De Ronde Venen Jongerenwerk De Ronde Venen

Uitgelicht

Het Geldpunt organiseert samen met de gemeente De Ronde Venen en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid... Lees verder
Maatjes zijn onmisbare vrijwilligers die iemand een steuntje in de rug bieden. Omdat de vraag op... Lees verder